Toiminnanjohtaja Martina Linder vieraili Australiassa

Matkakertomus:

Vietin maaliskuun Australiassa. Matkani päätarkoitus oli Australian sirkuskoululiiton seminaariin osallistuminen Adelaidessa ja tutustuminen australialaisiin sirkuskouluihin. Liiton seminaari oli hyvä paikka aloittaa kierros, sillä siellä olivat edustettuina lähes kaikki australialaiset sirkuskoulut. Adelaidessa oli samaan aikaan sopivasti Fringe-festivaali, joten paikallista sirkuskulttuuria oli heti tarjolla myös esitysten muodossa. Festivaali on yksi maailman isoimmista kulttuurifestivaaleista, jossa monet eri taiteen lajit kohtaavat.

188

Sirkuskoulukiertueeni vierailukohteina olivat seuraavat sirkuskoulut: Adelaidessa Zirkids, Brisbanessa Flipside, Byron Bayssa Circus Arts, Mullambimbyssa Spagetti Circus (kuvassa) ja Sydneyssä Aeralize.
Vierailujen perusteella sain hyvän näkemyksen siitä, millaisilla eri tavoilla voi järjestää nuorisosirkustoimintaa. Vierailemissani kouluissa oli keskimäärin 300 oppilasta ja ne sijaistivat Etelä- ja Itä-Australiassa. Yhtäläisyyksiä suomalaisiin sirkuskouluihin löytyi joitakin; esimerkiksi kaikissa kouluissa oli sielläkin esiintyvä ryhmä. Toisaalta oli kummallisia eroavaisuuksia. Aikuisryhmiä ei ollut toisin kuin meillä, ja tiukoista vakuutuskäytännöistä johtuen ohjaajat joutuivat harjoittamaan aivan absurdilta tuntuvaa varovaisuutta. Toinen absurdi ilmiö on äärimmäinen kuumuus, joka auheutti yhdessä koulussa Darwinissa sen, että kankaiden elastinen materiaali suli ja kankaista hävisi jousto. Lämmöstä on toki hyötyäkin, koska esimerkiksi tilaa vievän keinutrapetsin voi aina riggata ulos.

Nuorisosirkuskoulujen lisäksi vierailin Melbournessa Nica-ammattilaissirkuskoulussa ja Brisbanessa toimivan ammattilaisryhmä Circan luona. Kävin myös kotimatkalla Singaporessa tapaamassa sosiaalisen sirkuskoulun Circus in Motionin johtajaa Jay Chetä.

Alla kuva Byron Baysta ja Spaghetti Circusin tiloista.

233186

246Circus Helsingillä oli 2010-2012 kaksi australialaista opettajaa, Peter Freeman ja Tim Fyffe. He olivat lähtöisin Spaghetti Circusista, Mullanbimbystä. Euroopan kiertue 2010 toi heidät ensin Lontooseen ja sieltä sattumalta Suomeen. He treenasivat Circus Helsingillä ja opettivat useita ryhmiä kahden vuoden ajan. Nyt he opiskelevat sirkusammattilaisiksi – Peter Pariisissa ja Tim Montrealissa. Kuvassa tornin alimmaisena Peter.

Matka oli monesta näkökulmasta erittäin antoisa ja yhteydenpito jatkuu. Kesällä Westsiden Circusin johtaja vierailee meillä ja Fringe-festivaalilla esiintynyt Strangely Seattlesta tulee syksyllä esiintymään Circus Helsinkiin. Kontaktit antavat myös tulevaisuudessa mahdollisuuksia vaikkapa opettajien ja oppilaiden vaihtoihin. Treenaaminen tai opettaminen toisessa kulttuurissa on mahtava tapa oppia uutta ja jakaa omaa taitoa muiden kanssa.